Wandelen & Fietsen in de Pagnevaart

Lekker wandelen in de omgeving van Hoeven en Bosschenhoofd? Het Pagnevaartbos is een natuur- en recreatiegebied tussen deze twee plaatsen in. De gemeente Halderberge beheert dit natuurgebied van circa 35 hectare groot.

Geschiedenis van de Pagnevaart

De Pagnevaart werd reeds in 1595 vermeld als: Paedsievaart, Paesievaart en Pagievaert. De naam zou zijn ontstaan als verbastering van Spagnevaart: Er zouden zich in de bodem nog resten van een Spaans oorlogsschip bevinden. In 1895 werd een serieuze poging gedaan om het schip in de hei te vinden, maar het weinige houtwerk dat men vond, had toebehoord aan een sluisje. Ook het verhaal als zou het Turfschip van Breda alhier zijn reis zijn begonnen, moet naar het rijk der fabelen worden verwezen. Wél is de Pagnevaart zeer waarschijnlijk een door mensenhand gegraven turfvaart. Ze loopt in noordwestelijke richting en komt uit in de Oudenbosche haven, die op zijn beurt weer in de Mark uitmondt.

Vincent van Gogh

In juni 1881 logeerde Vincent’s schildersvriend Anthon van Rappard op de pastorie in Etten. Samen trokken ze er op uit om in de omgeving te tekenen zo valt te lezen in een brief die Vincent aan zijn broer Theo schreef: ‘Ge moet weten dat Rappard hier is geweest, een dag of 12, en nu is hij weer vertrokken. Natuurlijk moet gij de groeten van hem hebben. We zijn samen nogal veel uit geweest, verscheidene malen, o.a. naar de hei in Seppe, naar de zogenaamde Passievaart, een groot moeras’.

passievaart-pagnevaart-Vincent_van_Gogh_-_Marsh_with_Water_Lilies_-_F845_JH7-w950

Lekker genieten van de natuur in de omgeving van Etten-Leur? Verblijf in één van de luxe suites van Bed & Breakfast Monument076!

Contactgegevens

Oude Antwerpse Postbaan
Hoeven


0
km
vanaf B&B Monument076
Direct Online Reserveren


Wilt u een kamer reserveren bij Bed & Breakfast Monument076? Dat kan gemakkelijk en snel online. Klik hiernaast op de knop “Reserveren” en vul de door u gewenste aankomst- en vertrekdatum in. U krijgt dan direct inzicht in de beschikbaarheid van de kamers en de tarieven. U kunt uw reservering online maken. Heeft u een vraag? Neem dan beslist even contact met ons op. Wij kijken er naar u te verwelkomen!

DIRECT RESERVERENSTEL EEN VRAAG
Bed & Breakfast Monument076 - Etten-Leur - Breda - B&B Suite 1 Family SuiteRestaurant O&O

Eten & Drinken
Restaurant O&O in Sint Willebrord

Bistro Het Lelijke Eendje

Eten & Drinken
Bistro Het Lelijke Eendje in Etten-Leur / Adres & Openingstijden

Eetcafé Den Goesting

Eten & Drinken
Eetcafé De Goesting in Etten-Leur

Lo Stivale Ristorante Italiano

Eten & Drinken
Italiaans Restaurant Lo Stivale in Etten-Leur - Adres & Openingstijden

Mei Delicious

Eten & Drinken
Mei Delicious in Etten-Leur - Sushi Dim Sum Tepanyaki Restaurant

EetKavee De Belhamel

Eten & Drinken
EetKavee De Belhamel - Restaurant Eetcafé in Etten-Leur