Etten-Leur is een gemeente (dorp) in de provincie Noord-Brabant, direct naast Breda. Met ruim 42.000 inwoners behoort Etten-Leur tot de grotere gemeenten in de provincie. Etten en Leur waren ooit twee dorpen, in 1968 werden Etten en Leur samengevoegd tot Etten-Leur. Voor de echte Ettenaren en Leurenaren blijven het toch twee aparte dorpen. Tijdens Carnaval hebben Etten en Leur dan ook een eigen naam. Etten is dan het Stijlorenrijk, Leur ‘t Zwaajgat. De optocht start het ene jaar in Etten, het andere jaar in Leur. Gemakshalve wordt de spoorlijn gezien als scheidslijn tussen Etten en Leur.

Etten is van oudsher het middelpunt van de gemeente Etten-Leur. Hier vindt je het oude raadhuis (1776), de Gemeentetoren (1771), het Sint Paulushofje, Huis De Zwaan en de circa 350 jaar oude Moeierboom. Bed & Breakfast Monument076 is gelegen in het historische centrum van Etten. Met het verleggen van de snelweg A58 is in 1999 plaatsgemaakt voor een nieuw Stadshart.

De eerste vermelding van de naam Leur dateert van 1461. Mogelijk heeft het plaatsje zich al vanaf 1200 ontwikkeld als een nederzetting van turfwinners en -schippers. Daartoe werd in de Middeleeuwen de Leurse Vaart of Leurse Haven gegraven. Dit was een turfvaart die in een verbinding met de Mark voorzag. Bezienswaardigheden in Leur zijn onder andere De Leurse Haven, het trouwkerkje aan het Van Bergenplein en stellingmolen “De Lelie”.

etten-leur_sint-paulushofje-w800
etten-leur_markt_moeierboom_raadhuis-w800
etten-leur_leurse-haven_stellingmolen-molen-de-lelie-w800Vincent van Gogh in Etten-Leur


De roots van Vincent van Gogh liggen in Brabant. Hier werd Vincent geboren en groeide hij op. Hij maakte er zijn eerste meesterwerk De aardappeleters. Etten-Leur is één van de vijf dorpen in Noord-Brabant met een directe verbinding met Vincent van Gogh. In Etten zet Vincent van Gogh zijn eerste stappen als kunstenaar. Etten was van unieke betekenis voor Vincent, zijn leven en zijn werk. Etten, Brabant in z’n algemeenheid, lag hem na aan het hart. Hij hield van het landschap, van de eenvoudige bevolking en van het boerenleven hier.

Etten-Leur_Vincent-van-Gogh_125-jaar-w800

Bed & Breakfast Monument076 - Etten-Leur - Breda - B&B Suite 1 Family Suite
Bed & Breakfast Monument076 - Etten-Leur - Breda - B&B Suite 2 Deluxe Junior Suite

Direct Online Reserveren


Wilt u een kamer reserveren bij Bed & Breakfast Monument076? Dat kan gemakkelijk en snel online. Klik hiernaast op de knop “Reserveren” en vul de door u gewenste aankomst- en vertrekdatum in. U krijgt dan direct inzicht in de beschikbaarheid van de kamers en de tarieven. U kunt uw reservering online maken. Heeft u een vraag? Neem dan beslist even contact met ons op. Wij kijken er naar u te verwelkomen!

DIRECT RESERVERENSTEL EEN VRAAG