Omgeving

Over Etten-Leur

Het dorp

Etten-Leur is een gemeente (dorp) in de provincie Noord-Brabant, direct naast Breda. Met ruim 42.000 inwoners behoort Etten-Leur tot de grotere gemeenten in de provincie. Etten en Leur waren ooit twee dorpen, in 1968 werden Etten en Leur samengevoegd tot Etten-Leur. Voor de echte Ettenaren en Leurenaren blijven het toch twee aparte dorpen. Tijdens Carnaval hebben Etten en Leur dan ook een eigen naam. Etten is dan het Stijlorenrijk, Leur ‘t Zwaajgat. De optocht start het ene jaar in Etten, het andere jaar in Leur. Gemakshalve wordt de spoorlijn gezien als scheidslijn tussen Etten en Leur.

Diverse informatie over restaurants, lunchrooms, theaterprogramma, evenementen, enz. vindt u op ettenleur.stappen-shoppen.nl.

 

Recreëren

In de omgeving zijn diverse uitgestrekte polders en bosgebieden waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen, of met een bootje eropuit kunt. Bijvoorbeeld dichtbij in natuurgebied Pannenhoef. Maar ook in De Baronie van Breda , de Rucphense bossen of De Biesbosch. Via fietsnetwerk vindt u diverse routes. 

Aan de rand van Etten-Leur bevindt zich de Westpolderplas en jachthaven en paviljoen De Turfvaart. Bootjes kijken, zwemmen, wat eten en/of drinken en sinds kort ook met een SUP het water op kan hier allemaal.

 

Cultuur en sport

Culturele en sportieve activiteiten zijn bijvoorbeeld het Bloemencorso in Zundert en de Van Oers marathon met de start voor de deur. 

 

 

Verder in de buurt

En alles wat er niet in Etten-Leur te vinden is, bevindt zich op een steenworp afstand; Breda, Antwerpen of Rotterdam. Winkelen kan ook in Designer Outlet Roosendaal. Kinderen kunnen zich laten betoveren in attractiepark de Efteling of op safari in de Beekse Bergen.

 

Vincent

Bij een bezoek aan Etten-Leur kan het u niet ontgaan. De roots van Vincent van Gogh liggen in Brabant. Hier werd Vincent geboren, groeide hij op en maakte er zijn eerste meesterwerk De Aardappeleters. Etten-Leur is één van de vijf dorpen in Noord-Brabant met een directe verbinding met Vincent van Gogh. In Etten zet Vincent van Gogh zijn eerste stappen als kunstenaar. Etten was van unieke betekenis voor Vincent, zijn leven en zijn werk. Hij hield van het landschap, van de eenvoudige bevolking en van het boerenleven hier.

Ontdek Van Gogh in Brabant op vangoghbrabant.nl!